ClickCease

Česta pitanja

Odgovaramo na česta pitanja koja ste nam postavili ili o kojima se često priča. Ukoliko imate nekih dodatnih pitanja, pišite nam.

Mono klima uređaji su sistemi od jedne unutarnje i jedne spoljašnje jedinice. Često se ovakvi sistemi nazivaju i 'mono-split' ili 'single' sistemi.

Klima uređaji za poslovnu upotrebu se smatraju sistemi čija je namena celodnevni rad, odnosno svaki dan u nedelji bilo da je u pitanju hlađenje ili grejanje. Ovakvi sistemi su napravljeni sa većom stopom pouydanosti zbog neprekidnog rada.

SEER označava (Seasonal Energy Efficiency Ratio) koeficijent energetske efikasnosti hlađenja klima uređaja, odnosno ukazuje na meru dobijenog hlađenja na 1kW utrošene električne energije.

U sezoni hlađenja idealna temperatura prostora bi trebala  biti 22-24ºC, dok bi temperatura prostora u sezoni grejanja trebala biti 20-22ºC.

Klima uređaj ispušta vodu iz jedinice koja je hladnija, odnosno iz jedinice kod koje dolazi do kondenzacije vazduha. Tokom leta klima uređaj koristimo za hlađenje te je unutrašnja jedinica hladnija od spoljašnje usled čega dolazi do pojave ispuštanja vode.

U toku rada klime dolazi do taloženja bakterija te mirisi koje izlaze iz klima uređaja najčešće su posledica nakupljanja prljavštine i bakterija. Neprijatni mirisi se uklanjaju redovnim servisom klime.

Klima uređaji su efikasniji kao rashlađivači ali se pomoću njih možete i grejati. Pri odabiru klima, potrebno je proveriti specifikaciju klime n kojoj je naznačenja njena efikasnost.

U zimskom možete držati klimu uključenom i tokom noći radi održavanja temperature prostorije jer u  suprotnom samom klima uređaju će biti potrebno više vremena kako bi zagrejao prostoriju.

Pored single ili mono klima uređaja, postoje i multi klima sistemi koji se sastoje od više unutarnjih i jedne spoljašnje jedinice. 

Glavni faktor pri odabiru klime treba da bude površina prostora koja će biti klimatizovana, buka koju sam uređaj proizvodi, izgled i dimenzije samih jedinica. Naravno, energetska efikasnost i dodatne funkcije ne bi trebalo da budu zanemarene. Pozovite nas radi besplatne konsultacije ukoliko imate dodatnih pitanja.

Kod određivanje snage klima uređaja za jednu prostoriju visine do 3 metra računa se jedan kilovat (kW) snage za svakih 10m2 površine što znači da je za prostoriju od 50m2 površine potreban uređaj snage 5,0 kW.

Dodatna oprema/funkcije klima uređaja mogu biti antibakterijski filteri vazduha, ionizator vazduha, senzor pokreta, mogućnost kontrole uređaja putem mobilnog telefona, funkcija održavanja vlažnosti prostora i mnoge druge funkcije.

Klima uređaj ispušta vodu iz jedinice koja je hladnija, odnosno iz jedinice kod koje dolazi do kondenzacije vazduha. Tokom zime klima uređaj koristimo za grejanje te je spoljašnja jedinica hladnija od unutrašnje usled čega dolazi do pojave ispuštanja vode.

Najmanje jednom godišnje je potrebno uraditi servis klima uređaja. U toku servisa, unutrašnja jedinica se čisti specijalnim sredstvom, koje dezinfikuje i otklanja neprijatne mirise koje se nalaze u kadicama unutrašnje jedinice. 

Kao i svi električni uređaji i klime se klasifikuju po energetskim klasama. Klase idu od A (najekonomičnija) do G klase.

Proizvođači sa kojima sarađujemo

divider icon
Galanz
LG
Venting
Volt
Vox
Beko
Samsung
Midea
Tesla
Gorenje
Maxon
Mitsubishi
Hisense
Gree